dinsdag 26 juli 2011

26 juli 2011 - Asbest tegenvaller

Asbest tegenvaller renovatie Nieuw Middelburg

MIDDELBURG - Bij de renovatie van Nieuw Middelburg is ontdekt dat ook op de muren tussen de woningen een dunne asbesthoudende teerlaag aanwezig is. De bewoners zijn daarover maandag door woningcorporatie Woongoed Middelburg geïnformeerd.
Het asbest zit vast in de teerlaag die bedekt is met stucwerk. Om te voorkomen dat vezels vrijkomen, wordt afgeraden in de wand te boren zolang er geen isolerende voorzetwand is geplaatst.

Bekend was dat in de jaren zestig de binnenzijde van de buitenmuren was bestreken met de teerlaag. Dit werd gedaan om het doorslaan van zout uit de muren te voorkomen. De wijk Nieuw Middelburg heeft tijdens de inundatie van Walcheren in 1944/1945 onder water gestaan. Voor deze buitenmuren worden bij de renovatie voorzetwanden van tien centimeter dikte geplaatst.

Omdat het buitenmuren betrof, had Woongoed niet voorzien dat de asbesthoudende teerlaag ook in de scheidingsmuren tussen de woningen is gebruikt.

Dat werd onlangs bij toeval ontdekt toen stucwerk in een keuken los kwam. Woongoed liet monsters nemen. Bij vijf van de tien steekproeven bleken asbestvezels aanwezig te zijn.

Dat betekent dat nu ook de tussenmuren van de woningen een zeven tot tien centimeter dikke voorzetwand krijgen.

Een aantal woningen in de Jasmijnstraat is al gerenoveerd en bewoond. Met de huurders (of kopers) van deze woningen bespreekt Woongoed persoonlijk de mogelijke maatregelen. Dat kan zijn dat alsnog een voorzetwand geplaatst wordt of dat er een plafondrail komt om een schilderij of fotolijstjes op te hangen. "Voorop staat dat wij maatwerk willen bieden en bewoners waar mogelijk tegemoet willen komen", aldus Woongoed. Dat geldt ook voor herstel of vergoeding van behang, verf of vloerbedekking.

Charlotte Petiet zou binnenkort naar Jasmijnstraat 36 verhuizen. Het was de beschadiging in het stucwerk van haar keuken dat tot de ontdekking van de asbesthoudende teerlaag leidde. "Het is een tegenvaller, want het betekent dat ik pas zes weken later kan verhuizen." Ze woont dertien jaar in de wijk. Van de aanwezigheid van de teerlaag met asbest is ze niet geschrokken. "In bijna alle oudere huizen is asbest te vinden."

Petiet is op zich tevreden over de aanpak van het probleem door Woongoed. Kosten worden vergoed en ze zal niet met dubbele huurlasten te maken krijgen. "Maar achteraf gezien kun je zeggen dat het vooronderzoek tekort is geschoten. En een bloemetje voor het ongemak was wel een mooi gebaar geweest."
bron: pzc.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten