zaterdag 30 juli 2011

30 juli 2011 - De geschiedenis

De geschiedenis van Nieuw-Middelburg
In de jaren '20 kwamen er veel arbeiders om hier in de fabrieken te werken. Middelburg werd al snel te klein en de eerste wijk buiten de Veste werd gebouwd: Nieuw-Middelburg!

 

De wijk links van de Zacharias Jansenstraat (Jasmijnstraat, Leliestraat, Rozenstraat (later Pr. Mauritsstraat) en Rozendwarsstraat (later de Oranjelaan) werd de Rode Buurt genoemd, dit vanwege de rode daken én het feit dat er veel arbeiders (dus socialisten, die ook wel "de Rooien" werden genoemd) woonden. De wijk rechts van de Zacharias Jansenstraat werd in de volksmond de Blauwe Buurt genoemd, dit vanwege de blauwe daken toendertijd.

 

Op onderstaande foto is het huis te zien waar wij komen te wonen. Vroeger was het een slagerij, met ernaast nog een winkeltje. Op de achtergrond staat een hoog pand met 2 verdiepingen en een dak. Hierin zat vroeger een bakker. Tegenwoordig zit er een Chinees restaurant / snackbar.



In dit pand zit nu dus de Chinees.

De oorlog
In oktober 1944 waren de geallieerden op weg naar Walcheren. Zeeuws-Vlaanderen was al veroverd, maar Walcheren werd door de Duitsers goed verdedigd; de bunkers zijn hedentendage nog te vinden over het hele eiland. Daarom besloten de geallieerden tot een strategische inundatie van Walcheren.
Op 3 oktober 1944 werd de dijk bij Westkapelle door 200 bommenwerpers van de RAF verwoest; 158 inwoners komen hierbij om. Toch was dit bombardement onvoldoende en op 7 oktober 1944 werden ook de dijken bij Vlissingen en Ritthem verwoest en op 11 oktober ook de dijk tussen Veere en Vrouwenpolder. Walcheren stroomde onder en ook Nieuw-Middelburg werd niet gespaard. Bij vloed kwam het water érg hoog (sommige punten wel 1,80 m !) en bij eb verdween het water weer voor een groot deel.  Op 1 november begint de aanval op Walcheren door de Engelsen en Canadezen. Op 8 november is het duitse leger verslagen en is de oorlog voor de Walchenaren voorbij. Het zal echter nog tot juli 1945 duren eer alle gaten in de dijken gedicht zijn en de mensen in Nieuw-Middelburg weer droge voeten hebben.

(Prins Mauritsstraat tijdens de inundatie)

Voor wie meer wil zien en horen over het bombardement van Westkapelle:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten